Do czego stosuje się glikole?

Bardzo często słyszy się o stosowaniu glikolu propylenowy zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym a nawet w branży przemysłowej. I choć sama nazwa może kojarzyć się z czymś śmiertelnie niebezpiecznym, wspomniany wszędobylski glikol nie jest szkodliwy dla zdrowia i nigdy nie odnotowano przypadku śmiertelnego zatrucia się tą substancją. 

Jeden glikol – tysiące zastosowań

glikol propylenowyGlikol propylenowy jest to związek chemiczny, który kategoryzuje się jako alkohol dwuhydroksylowy. W przeciwieństwie do glikolu etylenowego, nie jest toksyczny a jego właściwości sprawiają, że jest stosowany w medycynie, kosmetyce a nawet w branży spożywczej, gdzie pełni rolę konserwantu. Dodatkowo, glikol propylenowy rozpuszcza się w wodzie, co daje mu właściwości higroskopijne. Co ciekawe, jednym ze sposobów wytwarzania tego glikolu jest wytrącenie go z pozostałości po produkcji biodiesla, czyli tzw. biopaliwa. Pewnie wielu z was zastanawia się, w których produktach może znajdować się glikol, skoro jego właściwości pozwalają mu być zastosowanym zarówno w przemyśle jak i w kosmetyce i jak to możliwe, że nie charakteryzuje się toksycznością. Zatem wyjaśniamy, że glikol jest substancją neutralną, która dzięki możliwości rozpuszczania się w wodzie, stosowana jest w przypadku tych substancji, które nie mają właściwości higroskopijnych. Jest to – najprościej mówiąc – baza, która nie wykazuje żadnego działania leczniczego itp., dlatego często stosowany jest w kremach, pastach do zębów, w płynach, mających działanie odmrażające (np. na posesjach, lotniskach, na drogach) oraz w perfumach jako łącznik olejków eterycznych.

Szerokie zastosowanie glikolu propylenowego sprawia, że jest on niezbędnym surowcem w dzisiejszym świecie. Bez udziału tej substancji najprawdopodobniej nie moglibyśmy cieszyć się z ulubionego kremu do rąk, natomiast lotniska z powodu szybko zamarzającej płyty, byłyby zimą nieczynne.