Od niedawna zaczęłam rozszerzać dietę mojej trzyletniej córeczki. Zastanawiałam się, jakie posiłki mogłabym jej podawać, żeby jej nie zaszkodzić, ale żeby mogła już jak najbardziej próbować „dorosłego jedzenia”. Zapytałam o to jej pediatrę, która poleciła mi, żebym zaczęła podawać córeczce sery z krowiego mleka. Dowiedziałam się od niej, że to zdrowe i dobre dla dziecka sery.
Zalety serów z krowiego mleka
Pediatra powiedziała mi, że ser z krowiego mleka jest bogaty w wapń oraz białko zwierzęce. Jest on o wiele zdrowszy niż samo mleko czy inne mleczne przetwory. W dodatku można go podawać jako dodatek do śniadania czy w formie słodkiego obiadu (na przykład makaron z serem). Ser z krowiego mleka najlepiej robić samodzielnie. W tym celu wystarczy zakupić mleko prosto od krowy i stosować się do prostego przepisu wyrobu serów. Taki ser jest w pełni ekologiczny, nie zawiera żadnych dodatków konserwujących ani smakowych, dlatego zdecydowanie nadaje się nawet dla najmłodszych dzieci. Dzieci bardzo lubią taki ser, ponieważ jest słodki i smaczny. To świetna alternatywa dla gotowych słodyczy. Postanowiłam spróbować tego rozwiązania i zobaczyć czy takie sery zasmakują mojemu dziecku. Mieszkaliśmy na wsi dlatego bez problemu zakupiłam mleko prosto od krowy i zajęłam się wyrobem sera. Już kilka dni później ten produkt był gotowy. Okazało się, że to był naprawdę strzał w dziesiątkę.
Ser był naprawdę pyszny i przypadł do gustu mojemu dziecku. Sama również zjadałam go z apetytem, ponieważ był pyszny i zdrowy. Mleko krowie rzadko powoduje alergie u dzieci, dlatego bez obaw mogłam podawać wyroby z niego mojej trzyletniej córeczce. Cieszę się, że udało mi się znaleźć zdrowy produkt, na który moja córka nie ma alergii, a który mogę podawać w tylu wariantach.