Praktyczne opakowania w gastronomii

 

Prowadzenie restauracji czy baru, jest ciężkim wyzwaniem, bo pracy jest bardzo dużo. Trzeba pamiętać o każdym szczególe, który ma wpływ na bieżącą działalność firmy. Większość klientów spożywa posiłki na miejscu, ale są też tacy, którzy wolą posiłek zabrać na wynos.

Jakie są rodzaje opakowań stosowanych w gastronomiach?

opakowania w gastronomiiKlienci, którzy przychodzą do restauracji, najczęściej zamawiają dania, które spożywają na miejscu, przy stole. W lokalu posiłki są podawane na tradycyjnych talerzach, gdyż są wielokrotnego użytku. Natomiast kiedy dania są kupowane na wynos, to trzeba dysponować odpowiednimi opakowaniami, w których posiłki mogą być transportowane. W sprzedaży znajdziemy wiele rodzajów pojemników, które nadają się na podanie zupy czy stałych pokarmów. Opakowania w gastronomii mogą być wykonane z plastiku, tektury czy styropianu, w zależności od potrzeb. W pizzeriach najczęściej są wykorzystywane pudełka kartonowe i małe pojemniczki plastikowe na sosy. Płynne potrawy są podawane w plastikowych lu styropianowych pojemnikach z zamknięciem, dzięki czemu nie wyleją się podczas transportu. Opakowania powinny być dostosowane do potraw, które będą w nich serwowane. Większość z nich jest skonstruowana w taki sposób, że można bezpośrednio z nich spożywać danie. Są lekkie i mają wewnątrz specjalne przegródki, dzięki czemu poszczególne składniki dania nie będą się mieszały. Jemy oczami, więc danie musi też estetycznie wyglądać, a takie pojemniki to umożliwiają. Ich cena jest najczęściej wliczona w wartość posiłku.

W każdej gastronomii trzeba mieć jakiś zapas opakowań, ponieważ zawsze się może zdarzyć, że jakiś klient będzie chciał wziąć reszki swojego posiłku. Kupując je w hurtowej ilości, można dostać jedną sztukę za kilkanaście  lub kilkadziesiąt groszy.