Recenzja pizzy z najlepszej polskiej pizzerii

Moją ulubioną potrawą jest pizza. Jeżdżąc po kraju w każdym miejscu zamawiam sobie pizzę i porównuję. Według mnie najlepsza pizza, jaką dotychczas jadłem, była zamawiana w Jeleniej Górze. Ten wpis będzie jej recenzją. Według mojego gustu kulinarnego, pizza, której miałem ochotę spróbować posiadała wszystkie cechy, które cenimy w pizzy.

Recenzja pizzy w Jelenie Górze

pizzeria w Jeleniej GórzeBardzo lubię pizzę. To dlatego pierwszym lokalem, który odwiedziłem po przyjeździe była pizzeria w Jeleniej Górze. Zamówiłem pizzę o smaku morskim, na grubym cieście. Pizza, którą otrzymałem faktycznie posiadała grube, miękkie ciasto, a jego brzegi nie były zbyt mocno przypieczone. Średnica pizzy wynosiła 30 centymetrów. Na pizzy znalazło się kilka bardzo ciekawych składników. Najbardziej uwagę przyciągał tuńczyk, który był rozmieszczony w bardzo przemyślany sposób. Do tego krewetki, które zostały przyrządzone w zalewie słodko-kwaśnej. Bardzo ciekawym składnikiem były także algi morskie, jednak ja zdecydowałem się na ograniczenie ich do minimum. Bardziej byłem zainteresowany samym tuńczykiem oraz krewetkami. Do tego wszystkiego dobrałem oczywiście grubo ścierany ser, paprykę oraz sos czosnkowy. Pizza posiadała odpowiednią konsystencję, a wszystkie dodatki stworzył harmonijny aromat. Czasami zdarza się, że składniki w pizzy zupełnie do siebie  nie pasują. W tym przypadku okazało się, że połączenie jest idealne. Zachęcam do samodzielnego spróbowania.

Po wizycie w tej pizzerii wiem, że do niej wrócę. Była ona zlokalizowana gdzieś w okolicy rynku miasta. Cena pizzy była konkurencyjna z innymi lokalami. Dlaczego wyszła taka smaczna? Nie znam odpowiedzi na to pytanie. Stało się tak być może dlatego, że kucharz pochodzi prosto ze słonecznych Włoch, czyli stolicy pizzy.