Rodzaje chowu kur i znoszonych jaj – chów ściółkowy

Ferma drobiu

W obecnych czasach sklepowe półki uginają się wręcz od nadmiaru towarów. Jednak konsumenci coraz częściej czytają etykiety, zapoznają się ze składem produktów, a tym samym dokonują świadomych zakupów. Dotyczy to nie tylko wyrobów mlecznych czy kosmetyków, ale także owoców czy jajek.

Ferma drobiu
Ferma drobiu

Takie zachowanie wpływa pozytywnie na nasz organizm, gdyż dostaje on wartościowe substancje, a także na środowisko naturalne oraz sposób traktowania zwierząt.
Ferma drobiu kojarzy nam się najczęściej z ogromną halą, gdzie swobodnie spacerują kury i bez skrępowania wyjadają pokarm leżący na ziemi, Jest to jednak najczęściej mylny obrazek, jaki pokazują nam producenci chcąc zachęcić konsumentów do zakupów ich towarów.

Najczęściej jednak w jednej klatce przebywa kilka kur, nie mając wolnej powierzchni do życia, a ich dzioby i skrzydła są podcinane aby ptaki nie zadziobały się w szale agresji. Tak mała powierzchnia wyzwala niestety w zwierzętach zachowania destrukcyjne. Jajka takich ptaków mają oznaczenie 3, dlatego warto z nich zrezygnować. Chów ściółkowy kur jest dużo bardziej humanitarny, a ceny jajek nie odbiegają diametralnie od tych z numerem 3. Co prawda kura nadal nie ma dostępu do świeżego powietrza, jednak może swobodnie się poruszać, a także ma dostęp do grzęd oraz gniazd. Dzięki temu standard życia ptactwa utrzymuję się na odpowiednim poziomie, a przynajmniej humanitarnym.

Świadomy konsument wybiera jednak najczęściej jajka ekologiczne. Pochodzą one bowiem od kur, które przebywają na świeżym powietrzu, mają nieograniczony dostęp do wolnego wybiegu, a co najważniejsze karmione są dodatkowo ekologiczną karmą. To wszystko przekłada się na jakość produktu jakim są jaja, a także jakoś życia ptactwa. Wybierając się do sklepu warto więc zainwestować kilka złotych więcej w zdrowe produkty, bowiem ma to wpływ nie tylko na nasze życie.