W obecnych czasach sklepowe półki uginają się wręcz od nadmiaru towarów. Jednak konsumenci coraz częściej czytają etykiety, zapoznają się ze składem produktów, a tym samym dokonują świadomych zakupów. Dotyczy to nie tylko wyrobów mlecznych czy kosmetyków, ale także owoców czy jajek.

Takie zachowanie wpływa pozytywnie na nasz organizm, gdyż dostaje on wartościowe substancje, a także na środowisko naturalne oraz sposób traktowania zwierząt.
Ferma drobiu kojarzy nam się najczęściej z ogromną halą, gdzie swobodnie spacerują kury i bez skrępowania wyjadają pokarm leżący na ziemi, Jest to jednak najczęściej mylny obrazek, jaki pokazują nam producenci chcąc zachęcić konsumentów do zakupów ich towarów.
Najczęściej jednak w jednej klatce przebywa kilka kur, nie mając wolnej powierzchni do życia, a ich dzioby i skrzydła są podcinane aby ptaki nie zadziobały się w szale agresji. Tak mała powierzchnia wyzwala niestety w zwierzętach zachowania destrukcyjne. Jajka takich ptaków mają oznaczenie 3, dlatego warto z nich zrezygnować. Chów ściółkowy kur jest dużo bardziej humanitarny, a ceny jajek nie odbiegają diametralnie od tych z numerem 3. Co prawda kura nadal nie ma dostępu do świeżego powietrza, jednak może swobodnie się poruszać, a także ma dostęp do grzęd oraz gniazd. Dzięki temu standard życia ptactwa utrzymuję się na odpowiednim poziomie, a przynajmniej humanitarnym.
Świadomy konsument wybiera jednak najczęściej jajka ekologiczne. Pochodzą one bowiem od kur, które przebywają na świeżym powietrzu, mają nieograniczony dostęp do wolnego wybiegu, a co najważniejsze karmione są dodatkowo ekologiczną karmą. To wszystko przekłada się na jakość produktu jakim są jaja, a także jakoś życia ptactwa. Wybierając się do sklepu warto więc zainwestować kilka złotych więcej w zdrowe produkty, bowiem ma to wpływ nie tylko na nasze życie.